CCC 2020. godina - godina različitosti i tolerancije

22 мај 2020

charta_news_2

U januaru 2020. CCC je potpisao Povelju o različitosti i time dao jasan primjer raznolikosti unutar preduzeća. Zaposleni se cijene bez obzira na spol, nacionalnost, etničko porijeklo, vjeru ili uvjerenje, invalidnost, starost, seksualnu orijentaciju i identitet.

Potpisivanjem CCC prenosi vanjskom svijetu dio svoje korporativne kulture, koja se praktikuje već godinama. Tako je CCC prvo preduzeće koje je 2016. godine dobilo novoosnovanu potvrdu o uključivanju od Agencije za zapošljavanje Essen.

"Ovo je prepoznavanje kontinuirane posvećenosti CCC-a zapošljavanju osoba s invaliditetom", saopštilo je upravno tijelo ovom prilikom. Za pogođene osobe je još teže učvrstiti se na tržištu rada, naglasio je Rolf Heiber, direktor agencije za zapošljavanje. Kandidati bi često imali vrlo dobre kvalifikacije.

Iz perspektive agencije za zapošljavanje CCC služi kao uzor kako se može živjeti sa inkluzijom. Jer su zapošljavani ljudi koji ranije nisu bili u mogućnosti steći radno iskustvo u ovoj industriji.

"Gledamo talente i vještine ljudi"

, naglasio je Ulf Herbrechter, operativni upravitelj CCC-a. Preduzeće trenutno zapošljava 8.500 zaposlenih širom Evrope.

Otkako je preduzeće osnovano 1998. godine, u CCC vrijednostima je usidreno da je nebitno odakle zaposlenik dolazi, u šta vjeruje ili kakvog je kulturnog porijekla- „za nas je važno kako se zaposleni želi razvijati, kakve talente i iskustva ima i kako mu možemo pomoći da ostvari ciljeve“, dodaje Ulf Herbechter. „Potpisivanjem povelje ujedno želimo upravljanju raznolikošću u CCC-u dati još više prostora i učiniti našu otvorenu korporativnu kulturu vidljivijom svakom zaposlenom i potencijalnom novom zaposleniku“.

Raznolikost stvara ideje, alternativna rješenja, nove perspektive, a sve to nadahnjuje sve timove na svim lokacijama i doprinosi nepogrešivom izvanrednom CCC kvalitetu.